Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 13, 2012

Portrék

Szerintem szavak nem is kellenek...illetve érdekesek a színek. Egyértelmű, hogy Kiwi gyöngy nimfa lesz...a neme majd az első vedlés után fog csak sajnos kiderülni (a fiúk elvesztik a pöttyeiket). Jello szerintem sima szürke...és lány, mert az arca is szürke, miközben Noodle-nak, aki fiatalabb, már sárgul a pofija, ugyanakkor ő meg lehet akár fahéj is, mert melegebb és világosabb a szárnytollak szürkés színe. Peanut-ról és Mango-ról még nem tudok nyilatkozni, csak annyit, hogy imádom őket is :)))))

Frissítés, este 11-kor: Felpakoltam a képeket a Talk Cockatiels fórumra és rögtön kaptam egy választ az egyik tenyésztőtől. Szerinte Kiwi fahéj-gyöngy nimfa, Noodle fahéj, a többiek pedig szürkék. Azt is írta, hogy mivel Skye látszólag szürke, tehát a fahéj és gyöngy gének lappanganak benne, így Kiwi és Noodle lányok...nem értek a genetikához, de nagyon érdekes :)





16 comments:

  1. Nagyon szépek már a "gyerkők" Mangó is már kezd papagájhoz hasonlítani :) kiwinek és Noodlenak is rózsaszínű a lába, biztos hogy lányok :D Andibandi

    ReplyDelete
  2. Egyszerűen gyönyörűek a gyerkőcök!
    Egyik édesebb, mint a másik!
    Szerintem Kiwi lesz a legszebb - bár még semmi se biztos.

    Ami a színeket meg a géneket illeti: ilyen alapon nálunk az összes gyerkőcnek fiúnak kellett volna lennie, mert hogy mind tiszta apja volt. :-))
    Korai még a találgatás, de a bóbita-kezdemények alapján Kiwi valóban kisasszonynak tűnik - viszont az összes többi fiúnak. Mangón meg még nem lehet látni, hogy mit is akar kezdeni a bóbitájával.

    A rózsaszín lábacska nem jelent semmit, Andibandi.
    Az a madárka színétől, nem pedig a nemétől függ.
    Nálunk a fiacskák közül egyedül Csőr Babának lett rózsaszín lábacskája, ha jól emlékszem - ő pedig olyan helyre legény, mint annak a rendje! Viszont az összes lánynak (meg a többi fiúnak is) szürke volt a lába.

    Mire mindezt leírtam, Csupika megerőszakolta Csipikét a sárga etetőben. :-((

    ReplyDelete
  3. Megerőszakolta????? Úristen :(((( Most mi lesz??

    ReplyDelete
  4. Hát azt én is szeretném tudni, Zsófi, hogy most mi lesz...
    Remélem, hogy semmi - de maga a látvány (és hallvány) szörnyű volt.
    Csupika teljesen eszét vesztette, magán kívül őrjöngött szerencsétlen Csipin.
    Azt persze nem tudom, hogy végül sikerrel járt-e: szegény kis tündérem védekezett, ahogy tudott - CSUBIKA meg megint mindenáron SZEMBŐL akarta elvégezni a dolgát, mint kamaszkorukban.

    Kiwi egy rejtély, akárhogy nézem: a pofikáján az élénk narancssárga folt inkább fiút mutat, viszont a bóbitája meg nem mered olyan hercigen az égnek, mint a gyertyaláng: ez állítólag lányra vall. Bár Legszakértőbb Szakértőm szerint a pofafolt színe se feltétlenül jellemző...

    Nincs mit tenni: vagy másfél évig csak találgatni fogunk.
    Addigra meg már nem is lesznek nálad a madárkák....
    Így sose fogjuk megtudni, hogy melyik milyen nemű lett. :-((

    ReplyDelete
  5. Képzeld, Zsófi: bokáig érő, szűz hóban mentem vásárolni kora délután! Úgy szakadt a hó, hogy szinte látni nem lehetett tőle. Épp ezért nem is takarította még senki a járdákat, mert nem lett volna értelme: egyáltalán nem látszott, hogy hol az út és hol a füves rész. Isteni volt - csak sajnos bolond szél is társult a dologhoz, és így már nem esett annyira jól.

    Visszafelé már elállt a szél is meg a hó is - ám sajnos addigra a járdákat is letakarították a nálam szorgosabb nyugdíjasok. Pedig nem hinném, hogy félóránál többet töltöttem a boltban - úgyhogy nagyon rendes népek vannak, nyilván lesték az ablakból, hogy mikor lehet (kell) elkezdeni a takarítást.

    Mindez nagyon szép lenne, de nem bírok neki felhőtlenül örülni, mert Csupika csőre már egészen rémisztő - és még pár napra szeles, havas időt jósol az IDŐKÉP. Tanácstalan vagyok, mert nem merek a hétvégének nekimenni a jelenlegi csőrével... A Grafok ugyan hétvégén is rendelnek, de nincs rá garancia, hogy éppen melyikük lesz az áldozat - és a "harmadik" (aki amúgy egy nagyon helyes fazon) sajnos nem ért a madarakhoz.

    Úgyhogy most az egyszer nem örülök a havacskának - sőt még a télnek sem igazán. Ha lenne olyan orvosunk, aki házhoz jön és jó is, akkor csodálatosnak találnám a jelenlegi világot - de így nem annyira.

    ReplyDelete
  6. Soha nem hallottam még arról, hogy a bóbitának bármi köze legyen a nemhez, akkor mered az égnek, ha figyelnek, idegesek stb. A narancssárga folt sem jelent semmit a fül körül. Ahogy írtam, a gyöngyöknél a fiúk elvesztik a pöttyeiket az első vedlés után, a szürkéknél pedig a fiúk arca lényegesen sárgább, mint a lányoké...úgy értem az egész fejük, nem a narancssárga folt.

    Nálunk is esett a hó az éjjel, igaz hogy már olvad is mert süt a nap. Remélem sikerül eljutni a dokihoz hogy rendbe tegye Csupi csőrét

    ReplyDelete
  7. Pedig ha jól emlékszem, épp egy angol nyelvű oldalon olvastam a bóbita formájáról.

    Jellemző még a farok is: magad is láthatod a feltűnő különbséget, ha megnézed a madárkáidnak azt a régi képét, ahol mindkettőjüknek jól látszik a farka fonákja.

    ReplyDelete
  8. Magamnál könnyebben megtaláltam: az alábbi bejegyzés vége felé láthatod a madárkáid farkát alulról. Tudomásom szerint nem színtől, hanem nemtől függ, hogy a tojóé "mintás", a hímé pedig sima. Ezeken a képeken remekül látszik.

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2011/08/25/MASOK_MADARKAI/

    ReplyDelete
  9. Igen, a farok mintája tényleg számít, meg a pöttyök a szárny belső felén, emlékszem azt is pont Te említetted még régebben :)

    ReplyDelete
  10. Nem ezt kerestem, Zsófi, de ezt találtam az alábbi fórumon.
    Itt is említi a koma a bóbita formáját – meg azt is, amit az előbb már leírtam a farokról.

    http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__madarak__340417-hogyan-lehet-megallapitani-a-nimfapapagaj-nemet

    17:14 - ez csak azonos fészekaljból származóknál egyértelmű, és akkor is csak ha van pofafoltja, az én hím és tojó ivarérett páromnak majdnem teljesen egyforma a pofafoltja, első látásra nem lehetne eldönteni ebből, melyik a hím és a tojó, és van egy foltnélküli nimfám is, szóval ez nem alap :-)

    A kérdésre:
    - Ha valaki ért hozzá, akkor szeméremcsont vizsgálattal kb. 2 hónapos korban megállapítható a nemük már. (a végleges tollazatuk fél-1 éves korra fejlődik ki teljesen, az én egyik kis nimfám még csak augusztus közepén lesz 1 éves, és van még néhány farktolla, ami nem cserélődött le felnőtt tollra még)
    - Van egy speciális eset, ha egy lutino (sárga-fehér, néha piros szemmel) nimfának az anyja nem lutino, akkor biztos, hogy lány.
    - Azonos fészekaljból származó és pofafolttal rendelkező nimfáknál érvényes az, hogy a hímeknek sötétebb a pofafolt, ugyanez érvényes a bóbitatollakra, hogy csak azonos fészekaljból lehet egyértelműen következtetni szín alapján, a lányoknak több benne a szürke (lutino és albino kivételével, mert nekik egyáltalán nincs szürke tolluk).
    - Farktoll aljának a mintázata, lányoknál mintás-csíkos, fiúknál egyszínű (de ez is csak első tollváltás után egyértelmű, míg nem volt meg az első tollváltás, addig nem mérvadó).
    - Evezőtoll aljának a mintázata, ha meg tudod nézni, vannak világos foltok, amik hímeknél elmosódottabbak, mint tojóknál.
    - És ami egy saját megfigyelés, a bóbita alakja, a hímeknek általában ívesebb, mint pl. egy gyertya lángja, a tojóé csak tüsi.
    - Hangvilág tekintetében pedig a hím általában énekel, a tojó nem tud igazán dallamokat. De ebben is létezhet kivétel.

    ReplyDelete
  11. Azt írja a bóbitáról hogy saját megfigyelés, én nem venném készpénznek...Skye-nak ugyanolyan szép, nagy íves bónitája van mint Sam-nek

    ReplyDelete
  12. Nem ezt kerestem, Zsófi.
    Ez egy olyan fórum, ahol még soha nem jártam.
    Egész biztos, hogy máshol olvastam a bóbita formájáról - csak tudnám, hogy hol!

    De végül is mindegy: a farok meg a szárny fonákjának mintázata elegendő támpont. Sőt a pofafolt színe is, lévén azonos fészekalj. Már föltéve, hogy lesz mindegyiknek pofafoltja... :-))

    ReplyDelete
  13. Úristen, de gyönyörűek! :))))

    ReplyDelete
  14. Hát igen érdekes, mert sem Jello-n, sem Peanut-on nem látok semmilyen narancssárga pofafolt kezdeményt, viszont mindkettőnek sárga mintás a farktolla már most...úristen mi van ha az összes lány? :DDD

    Köszi Signetta :D

    ReplyDelete
  15. Nekem is csak lányom van és nagyon jó érzés! ;)))

    ReplyDelete

Photobucket

Photobucket