Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 13, 2012

Növögetünk

Itt vagyunk végre! Sikerült lakást találni, április 7-én költözünk. Az még 3 hét, és addig megfelelő otthont is kell találnom az öt rosszcsont számára. Ha ez az időintervallum kevés, akkor Karen (a tenyésztő) fogja mind az ötöt elvinni. Nincs most egy nimfája sem otthon, csak más madarai, és nem akarná eladni őket, esetleg majd az utódokat. Karen nem is ember, hanem madár :) Csak úgy tud létezni, ha madarak veszik körbe, a különféle fajtáknak külön szobái vannak, hatalmas kalitkákkal, röpdékkel. Másoktól vesz nimfa kicsiket, és eladja őket, de az én kis csapatomat meg akarja tartani, hiszen Sam is eredetileg az ő madárkája volt.
Szegénykéim itt amúgy is limitált életet élnek, ezért nincs sok kép meg mese. Napközben igyekszem sokszor kivenni őket, olyankor követik az anyjukat és a fejemen, vállamon üldögélnek, kivéve Mango-t aki valahogy olyan kis vad maradt. Sokszor egy órába is telik mire befogom :(
Sokat játszanak, esznek a két egybenyitott kalitkában is, de a fészekbe járnak vissza aludni, amit meg nem vehetek le, mert a kedves szülők új tojásokon gondolkodnak...nem tudom mit fogok csinálni, ha ez bekövetkezik :) Érdekes módon Skye és Sam nem zavarja ki őket, ezt nem igazán tudom mire vélni, de az a lényeg, hogy béke van :) A kicsik persze még suták, gyakran összeütköznek a levegőben vagy egymás hegyén-hátán landolnak, az nagyon vicces. Előfordul némi veszekedés a kaja körül, ám semmi komoly, és nagyon aranyosan beszélgetnek egymással :)







10 comments:

  1. De hát az már húsvét lesz, Zsófi!
    Nagyszombaton költöztök???
    Hoz nektek a Nyuszika új lakást?
    Akkor ti nagyon jók voltatok! :-))

    Juj, de izgi!!!
    Milyen lesz az új lakás?
    Mesélj, mesélj, mesélj!!!

    Eszedbe se jusson más gazdikat keresni: ezt a Karent a Papagáj-Gondviselés küldte személyesen, ha hajlandó az összes unokádat örökbe fogadni! Ennél csodásabb megoldást álmodni se lehetne!
    Hiszen akkor nem csak ők maradnak együtt, de neked sem kell lemondanod róluk teljesen, hisz Karentől mindig tudni fogod, mi újság velük, és (gondolom) akár meg is látogathatod őket időnként - mondjuk karácsonyra, vagy a születésnapjuk körül. Olyan lesz (majdnem), mintha el se mentek volna tőled! Ne is törd a fejed más megoldáson: feltétlenül Karennak add az összeset! Nála legalább biztosan jó kezekben lesznek, és madárhoz méltó, nyugodt életet élhetnek.

    Zsófi... ez nagyobb öröm, mint az új lakás!

    Lesz még alkalmad bőven fiókákat kínálgatni és megfelelő gazdikat keresgélni a számukra: most erre az idő abszolút nem alkalmas, hisz másra kell figyelned. Karen egy áldás rajtatok, ebben a helyzetben. És hogy PONT AZ ELSŐ fészekalj együtt maradhat, olyan helyen, ahol tarthatod is velük a kapcsolatot - az meg akkora ajándék a sorstól, amilyet közönséges madármami nem is remélhet. Borzasztóan örülök, hogy így esett.

    Azt viszont erősen javallom (bármennyire is fájó), hogy az aprónép költöztetését üssétek nyélbe minél előbb, lehetőleg már a következő hétvégén, két héttel a saját költözésetek előtt.
    Nem tudhatod ugyanis, hogy Skye és Sam hogyan fognak reagálni a fiacskáik távozására...
    Nálunk hatalmas trauma volt minden egyes gyerkőc eltűnése - pedig Csipike nem nagyon tűrte őket maga körül, mikor már nagyobbacskák lettek. Mégis nagyon odavolt ő is (bár persze Csupika sokkal jobban), mikor egyet-egyet elvittek. Vélhetően a tieidet is megviseli majd a fiacskák eltűnése: nem volna jó, ha ezzel a traumával egy időben kellene átélniük a költözést is, ami szintén nem lesz a számukra túl nagy öröm. Adj nekik időt, hogy addigra valamennyire kiheverhessék a kicsinyeik elvesztését! Lehet, hogy pár napig sokat kell majd foglalkoznod velük, mert ki lesznek borulva: a költözés előtti napokban ezt már nem teheted meg.

    Nem tudom, a nimfáknál mi a módi újabb fészkelés esetén.
    A hullámos nem tűri meg a "régi" fiacskáját az új tojásai közelében (akár még meg is öli, állítólag) - de például a galamb nem ilyen szigorú. Vagy legalábbis nem mindegyik.
    Az erkélyemen Incurka (aki egyedül nőtt föl, mert Pincurka benne maradt a tojásban) még kotlott is az ifjabb testvérein, mert apukája megtűrte maga mellett, és ezt is megengedte neki. (Anyukája csak a másik virágládában tűrte meg, sose engedte volna az új tojások közelébe - de vele Incurka nem is próbálkozott. Apja fia volt a kis drágám.)
    Szóval lehet, hogy a nimfák sem veszik olyan szigorúan az elkülönülést... de te erről biztos többet tudsz, mint én.

    Most viszont szaladok fektetni, mert Csupika már nagyon háborog, hogy mindjárt kilenc óra, és ideje aluszkálni...

    ReplyDelete
  2. Igen, szerintem is nagy áldás, még akkor is ha esetleg később megválik tőlük valami miatt, mert nagyon megnézi, hogy kinek adja el a madarait, és a fejedbe ver minden tudnivalót, velünk is ezt csinálta annak ellenére, hogy tudta, van már egy nimfánk :)

    A lakás szép helyen van, sok minden van a közelben, ami nekem akár gyalogosan is elérhető. Először két hálószobában gondolkodtunk, de valamiért az egy hálós változatban sokkal nagyobb a raktárszoba és a beépített szekrény, így annál maradtunk. Arról már lemondtam, hogy külön szobába költöztessem Skye-ékat ugyanis csak üvöltés lenne belőle, nekik ott kell lenni, ahol mi tartózkodunk legtöbbet, és az a nappali környéke. Majd madárbiztosra alkotom, az tuti. Egyetlen gond, hogy a konyha nyitott, ha főzök akkor nekik a kalitkában kell majd maradniuk. Viszont van erkély, a szép nyári napokon akár ki is tudom őket tenni kalitkástól

    ReplyDelete
  3. Ja azt kihagytam, hogy igen, jóval előbb fognak a madárkák elköltözni, sajnos gyanítom, hogy nehéz lesz, Skye és Sam már akkor is ki van akadva, amikor áthurcolászom a kicsiket a másik szobába, pedig már megszokhatták volna, és tudják, hogy ők is mennek velük játszani

    ReplyDelete
  4. Szépek a gyerekek! :) Jujj, de örömteli és közeli események! :) Drukkolok, hogy minden zsír legyen. :)

    ReplyDelete
  5. Háááát.... nem irigyellek, Zsófi.
    Borzasztóan sajnálom a madárkáidat.
    Bár Samuka már megszokhatta, ha tenyészmadár volt Ő Urasága - de Skye-nak merőben új lesz az élmény, hogy eltűnnek a gyerekei.

    Így visszatekintve azt gondolom, hogy az enyémeken bizony nyomot hagyott a fiókáktól való elválás... Valahogy más lett a hozzám való viszonyulásuk. Nyilván csalódtak bennem... Csipi talán nem annyira (bár ő is sokkal tartózkodóbbá vált, mint a fészkelés előtt volt), de Csupika úgy lett volna boldog, ha az a rengeteg gyerkőc mind itt marad körülötte. Szegénykém... ő valósággal repesett a boldogságtól, amikor a fiacskái között lehetett. Meg azt is nagyon élvezte, hogy sokan vagyunk... A kicsik elköltözése után nagyon nehezen vigasztalódott, és soha többé nem lett ugyanaz, aki korábban volt. :-((

    Nem lesz könnyű nektek se... Pláne, hogy Samuka nem is igazán kötődik hozzátok. A gyerkőceihez viszont most már annál inkább... Tenyészmadár korában biztos más volt a kapcsolata a fiacskáival, nem ilyen szoros és szeretetteljes. :-((

    Bizony, az úgynevezett amerikai konyha (nálunk így hívják) egy istencsapás. Én soha nem költöznék olyan lakásba, aminek nincs külön konyhája. Madárral meg pláne nem... A konyha sajnos akkor is veszélyes üzem, ha éppen nem főzöl benne. Egy madárnak ott nincs semmi keresnivalója. Úgyhogy az új lakásnak már van egy hatalmas fekete pontja nálam. :-((

    ReplyDelete
  6. Itt nem létezik másmilyen konyha...még a nagyobb lakások és házak esetében sem. Azokban ugyan teljesen külön helyiség a konyha, de egybenyílik az ebédlővel és a nappalival. Sassy 17 évét a konyha és az ebédlő között élte le, és Kanadában Skye is mindig átmászkált a nappaliból. Mondjuk a mi háztartásunkban legalább nem divat a teflon

    ReplyDelete
  7. Hát hiába... semmi se tökéletes.
    Még Ámerika sem, hahaha!
    Azért az új lakásra így is nagyon kíváncsi vagyok. :-))

    ReplyDelete
  8. Hát még én milyen kíváncsi vagyok...csak a költözés (értsd pakolás) tényétől ver ki a víz...főleg mert 3. emelet és itt a lift sem divat :))))))))))

    ReplyDelete
  9. Ne máááá!!!
    Hogyhogy nem divat a lift?
    Igaz, hogy nálunk sincs - na de ez még egy viszonylag régi ház.
    Igaz, tudok olyan négyemeletes panelt, amiben szintén nincs lift...
    A ti házatok hány emeletes? (Mármint a leendő...)

    Tényleg elég érdekes lesz a költözés...

    Mikor kezditek?
    Mert húsvétkor nem zavarhatjátok a ramazurival a többi lakót...
    Már a nagyszombat is elég necces...
    Én legalábbis nagyon zokon venném, ha pont az ünnepen rajcsúrozna valaki a lépcsőházban... Arról nem beszélve, hogy ünnepen nyilván fogdmegeket sem lehet találni a cipekedéshez.

    ReplyDelete
  10. 3 emelet van és úgy képzeld el, hogy középen található egy tetővel fedett, de kvázi nyitott lépcsősor, emeletenként a lépcső bal és jobb oldalán vannak a lakások bejárati ajtói, tehát nincs lépcsőház vagy folyosó. Itt az emberek másképp viszonyulnak egymáshoz. lehet, hogy XY számára a Húsvét nagy ünnep, és otthon tölti a családjával, de az nem zavarja, hogy esetleg másoknak egyéb dolguk van

    ReplyDelete

Photobucket

Photobucket